Reiselyst Rotating Header Image

Santorini - det forgjettne Atlantis

Det er ikke lenge siden NRK sendte en fantastisk dokumentar om Atlantis. Den greske filosofen Platons nedtegnelser ble sammenlignet med påviste naturkatastrofer rundt Middelhavet, og da man tok for seg et vulkanutbrudd på den greske øya Santorini (Thira), fant man så mange paralleller at man konkluderte med at katastrofen for over 3500 år siden høyst sannsynlig var den hendelsen som skapte historiene om Atlantis. Utbruddet var da også den største vulkanutbruddet i nyere historie.

Ser man på et kart over Santorini, ser man ei sirkelformet øygruppe som har vært gjenstand for vulkansk aktivitet i lang, lang tid. Hovedøya og de tilhørende øyene danner et gigantisk krater som havet har inntatt. Forskere har da også funnet tykke lag med aske, vulkansk leire, pimpstein og en rekke andre spor som forteller om hvordan den gamle hovedstaden på Thira ble ødelagt og begravet i vulkansk materiale. Selv havbunnen - i stor avstand rundt Santorini - er dekket av slike lag.

Jo, arkeologer og geologer har ettertrykkelig bevis for katastrofen som rammet den gamle bosettingen. Og, man har da kanskje også rett i at utbruddet på Santorini betydde slutten for den minoiske kulturen som dominerte i området. Det hører med til historien at en enorm flodbølge fra utbruddet veltet sørover og innover Kreta som da var hovedsenteret for denne kulturen. Ødeleggelsene og tapene må ha vært enorme, og en hel kultur gikk deretter til grunne.

Myten om Atlantis har skapt mange teorier, og Platons beretning gir ingen eksakt informasjon om beliggenheten til Atlantis. Likevel bør man ha den berømte beretningen om Atlantis i tankene dersom man besøker den populære greske ferieøya og besøker ruinene fra den gamle hovedstaden. Det er da meget mulig at man får oppleve å stå midt i en av verdens mest berømte myter. Uansett står man på åstedet for en av de største naturkatastrofene de siste 4000 årene.

Foto: stock.xchng/Dragan Sasic og /Chris1961

1 Comment on “Santorini - det forgjettne Atlantis”

  1. #1 Bobleliv
    on Apr 15th, 2012 at 1:43 pm

    Wow! Fine bilder. Blått og hvitt, blått og hvitt.. Det er Hellas det!

Leave a Comment