Reiselyst Rotating Header Image

Spania blir mest populære reisemål 2012

Selv om året ennå ikke er omme, er Spania på god vei til å overta som farvoritt-reisemål for nordmenn. Ifølge en artikkel på Dagbladet, har Hellas blitt degradert til en andreplass. Urolighetene i forbindelse med finanskrisen brukes som en forklaring på at Hellas har måtte overlate reise-tronen til Spania.

Oversikten over de mest populære destinasjonene er også av interesse. På førsteplass ligger Mallorca der Alcudia lenge har vært et kjent charter-mål. På andreplassen finner vi Antalya som har klatret en plass siden i fjor. Antalya favner da også et stort antall reisemål på Tyrkias sørkyst (som Side, Kemer og Alanya).

Tredjeplassen går til Hellas og den greske øya Kreta. Også her snakker vi om et reisemål med et stort nedslagsfelt ettersom Kreta er ei meget stor øy. Kreta faller da ned fra en annenplass. Fjerdeplassen går til en annen gresk øy; Rhodos, og dermed er begge de mest kjente greske øyene representert høyt på lista.

På femteplass ligger et helt land; altså Kypros. Også her er flere feriemål tatt under samme parasoll. På sjette plass ligger vakre Split i Kroatia. Selv om Split ikke er noen storby, så er det mange nordmenn som flyr til Split flyplass for å feriere på den vakre Trogir-Split-rivieraen. Her finner vi områder som Ciovo, Trogir, Seget Vranjica og Marina. I tillegg velger noen å fly til Split for å komme sør til Makarska-rivieraen.

Selv om sommerferien ennå er to knappe måneder unna, synes det ikke å være store endringer i nordmenns reiseplaner. Litt synd for Hellas som med sin sårt pressede økonomi hadde trengt et oppsving i turismen. Oversikten over populære reisemål viser imidlertid at både Kreta og Rhodos holder seg på topp 4.

Santorini - det forgjettne Atlantis

Det er ikke lenge siden NRK sendte en fantastisk dokumentar om Atlantis. Den greske filosofen Platons nedtegnelser ble sammenlignet med påviste naturkatastrofer rundt Middelhavet, og da man tok for seg et vulkanutbrudd på den greske øya Santorini (Thira), fant man så mange paralleller at man konkluderte med at katastrofen for over 3500 år siden høyst sannsynlig var den hendelsen som skapte historiene om Atlantis. Utbruddet var da også den største vulkanutbruddet i nyere historie.

Ser man på et kart over Santorini, ser man ei sirkelformet øygruppe som har vært gjenstand for vulkansk aktivitet i lang, lang tid. Hovedøya og de tilhørende øyene danner et gigantisk krater som havet har inntatt. Forskere har da også funnet tykke lag med aske, vulkansk leire, pimpstein og en rekke andre spor som forteller om hvordan den gamle hovedstaden på Thira ble ødelagt og begravet i vulkansk materiale. Selv havbunnen - i stor avstand rundt Santorini - er dekket av slike lag.

Jo, arkeologer og geologer har ettertrykkelig bevis for katastrofen som rammet den gamle bosettingen. Og, man har da kanskje også rett i at utbruddet på Santorini betydde slutten for den minoiske kulturen som dominerte i området. Det hører med til historien at en enorm flodbølge fra utbruddet veltet sørover og innover Kreta som da var hovedsenteret for denne kulturen. Ødeleggelsene og tapene må ha vært enorme, og en hel kultur gikk deretter til grunne.

Myten om Atlantis har skapt mange teorier, og Platons beretning gir ingen eksakt informasjon om beliggenheten til Atlantis. Likevel bør man ha den berømte beretningen om Atlantis i tankene dersom man besøker den populære greske ferieøya og besøker ruinene fra den gamle hovedstaden. Det er da meget mulig at man får oppleve å stå midt i en av verdens mest berømte myter. Uansett står man på åstedet for en av de største naturkatastrofene de siste 4000 årene.

Foto: stock.xchng/Dragan Sasic og /Chris1961

Vakre Sibenik

Sibenik ligger langs den lange kystlinja i Kroatia; sentralt plassert mellom Split og Zadar. Sibenik tilbyr en rekke severdigheter innen gangavstand. En spasertur langs kailinja i vakkert og varmt sommervær er heller ikke å forakte.

Sibenik i Kroatia

Sibenik i Kroatia

Når du går langs kaien er det lett å få øye på katedralen som ligger sentralt i den eldre bykjernen (jfr. kuppelen på bildet). Her finner man en rekke gamle bygninger som er verdt en pause i byvandringen.

I de trange gatene i gamlebyen er det også kafeer og restauranter. Helt vanlige butikker er det også, selv om lokalene er beskjedne hva kvadratmeter angår.

På en høyde over gamlebyen ligger fortet (St. Anna) som har vært byens vokter og beskytter i mange hundre år. Ruinene ligger bare 15 minutters gange fra gamlebyen, og fra de gamle murene har man en fantastisk utsikt over hele Sibenik samt en utenforliggende kyst. Her ser man også utløpet til elva Krka som tilbyr en av Kroatias vakreste natur-opplevelser via besøk i Krka Nasjonalpark.

Utsikt over Sibenik fra fortet

Utsikt over Sibenik fra fortet

På siste bilde ser vi utsikten mot sørøst med gamlebyen i forgrunnen.

Foto: ferieikroatia.com

Glimt fra Lesvos i Hellas

Mens stormene raser her hjemme, og Hellas sliter med sitt rent økonomisk, kan man drømme bort til sorgløse dager i sørlig sommervarme. Bildene som her vises, er tatt i havna Molivos på den greske øya Lesvos.

Restaurant i Molivos

Restaurant i Molivos

Veien mellom sjøen og kafeene er kort, og nedenfor ser vi blekksprut om bord i en tradisjonell, gresk fiskebåt. Begrepet “fra hav til bord” passer godt til bildet nedenfor. Foto: Kåre Grønsnes.

Blekksprut i båt på Lesvos

Blekksprut i båt på Lesvos